Ik heb een spannende relatie maar hoe houdt je deze spannend? Lees hier 5 tips

Ik heb een spannende relatie maar hoe houdt je deze spannend? Lees hier 5 tips

Iedereen kent het wel, een relatie die steeds saaier en minder spannend wordt. Hoe hou je deze spannend? Lees het in ons artikel met 5 gratis tips

17 september 2020

Een spannende relatie krijgen is niet zo moeilijk, een relatie spannend houden is vaak veel lastiger. Zo blijkt uit onderzoek dat veel stellen hun relatie beschrijven als prima, oke of gemiddeld. Veel verschillende beschrijvingen, maar geen van alle beschrijven hun relatie als spannend. Die relatie die misschien eerst zo vurig en gepassioneerd was is nu alles behalve dat. Vaak beland je samen in een bepaalde routine van werk of veiligheid. Dit is voor veel oke, maar hoe voorkom je dit?

Tip 1 Stoor me niet

Uit onderzoek van psychologen aan de universiteit van Washington geeft inzicht dat we juist niet moeten doen. Uit dit onderzoek blijkt dat partners gedurende een dag vaak proberen om verbinding te maken met elkaar. Bijvoorbeeld als de man uit een relatie een groot muziekliefhebber is. Het stel loopt samen op straat en de man hoort een straatmuzikant een liedje spelen. Hij zegt tegen zijn vrouw: ‘’Kijk wat leuk en gezellig, die man kan super goed muziek spelen’’. De vrouw kan hierop reageren door samen ernaar te luisteren of te dansen of ze kan zijn opmerking negeren en samen verder lopen. Hoewel deze kleine dingen misschien irrelevant lijken onthult het veel over hoe de gezondheid van je relatie op dat moment is. De man dacht namelijk dat deze mededeling belangrijk genoeg was om tegen zijn vrouw te melden en de vraag is of de ander dat waardeert en erkent. Nadat dit onderzoek is gedaan bleek dat de stellen die deze soort opmerkingen of situaties negeerden 68% daarvan 6 jaar later is gescheiden. 68% van deze stellen negeerde deze situatie of reageerden met ‘’stoor me niet, ik ben bezig’’. 

Tip 2 Zonder wrijving is er geen glans

Oke, we zijn nu vooral te weten gekomen wat we niet moeten doen. Maar hoe zorgen we ervoor dat we doen wat goed is voor onze relatie? Daarvoor is het belangrijk om te kijken naar een ander onderzoek, het onderzoek dat gedaan is aan de University of Illinois. Zij hebben duizenden studies bekeken en geanalyseerd die over dit onderwerp gaan. Het belangrijkste wat uit deze onderzoeken kwam is dat een ruzie op zijn tijd goed is voor je relatie. Ruzies zijn namelijk goed om je eigen goed te uiten waar jij of de ander zich aan stoort. Krop het dus niet op, maar spreek uit waar je je aan stoort. Belangrijk is wel dat je het op een normale manier uitspreekt en naar elkaar luistert. 

Tip 3 Blijf met elkaar communiceren

Zoals eerder al blijkt is communiceren erg belangrijk. Een makkelijke en goede oefening die je kan doen is door kleine onbenullige dingen met elkaar te delen. Door deze kleine dingen met elkaar te delen zorg je ervoor dat je blijft communiceren met elkaar en zoals we al eerder in deze blog hebben aangegeven zorgt ervoor dat je makkelijk een connectie maakt. Door een onbenullig verhaal tijdens het eten of tijdens een wandeling te delen heb je op een laagdrempelig niveau een onderwerp aangesneden waar je hopelijk een reactie op krijgt. Zo heb je niet altijd een zwaar onderwerp te bespreken en hou je de relatie ook luchtig. Ook train je jezelf om dingen te blijven delen met de ander. Vertel waarom je juist een leuke of minder leuke dag hebt gehad op het werk. Als jij open bent over je leven dan wordt de ander ook meer open en zo houdt je je relatie interessant. 

Tip 4 Zorg ervoor dat je je eigen leven behoudt

Natuurlijk is samen zijn het liefste wat je doet. Toch is het belangrijk om dingen te blijven doen die jij leuk vindt. Als je te afhankelijk bent van de ander gaat dit op een gegeven moment botsen. Dit komt omdat het vrijwel onmogelijk is dat je allebei dezelfde interesses hebt op hetzelfde moment. Hierdoor is het weer belangrijk om voor jezelf op te komen en af en toe te doen waar jij zin in hebt. Ook als dit betekent dat je dit alleen moet doen. Ga op stap met je vriendinnen of ga sporten als je dat leuk vindt. 

Tip 5 Doe aardig tegen elkaar

Misschien hebben we de meest belangrijke tip wel voor het laatst bewaard:  Wees aardig tegen elkaar. Het lijkt zo makkelijk, maar dit is misschien wel het moeilijkste om te doen. Maak tijd voor elkaar en waardeer de ander. Zet even dat kopje thee voor de ander of geef even een kusje als je langsloopt. Door even deze kleine dingen te doen toon je waardering voor elkaar en laat je zien dat je van degene houdt. 

Lees hier ook welke sfeer je in een relatie wil en hoe je dat beschrijft in een profiel of test hier of hij wel goed bij je past en gelukkig maakt.

Bezoek Second Love

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden